Kun je een hele maand zonder Instagram, TikTok en Facebook? Een drietal Nederlanders daagt socialemediagebruikers uit om dat soort apps heel mei links te laten liggen. "Je pakt de controle over je aandacht terug."
De websites van verschillende Nederlandse provincies en gemeenten zijn maandag doelwit geweest van cyberaanvallen. Russische hackers hadden hun pijlen gericht op de websites van de provincies Groningen, Noord-Holland, Zeeland, Drenthe, Overijssel en Noord-Brabant en de gemeenten Apeldoorn, Breda, Nijmegen en Tilburg.
In Schermtijd schrijft techverslaggever Rutger Otto wekelijks over het internet. Deze week: Streamingdiensten gedogen het delen van accounts niet meer. En jullie reacties op het blog van vorige week.
Wetenschappers hebben op driehonderd lichtjaar van ons zonnestelsel een enorme wolk van waterstof ontdekt. De wolk is in principe onzichtbaar, maar werd gezien dankzij ultraviolet licht. Daardoor lichtte de wolk op als witte kleding onder een blacklight.
De handelsoorlog met de VS zorgt er nog niet voor dat Europa de strenge regels voor big tech versoepelt. Sterker nog: Europese boetes voor Amerikaanse bedrijven blijven binnendruppelen. De EU zegt niet te willen onderhandelen, maar hoe stevig is dat standpunt?
Apple en Meta moeten van de Europese Commissie hoge boetes betalen. De bedrijven hebben zich niet aan nieuwe Europese wetgeving voor grote techbedrijven gehouden. Apple moet daarom 500 miljoen euro betalen, Meta 200 miljoen euro.
De eerste internetsatellieten van Amazon zijn in de nacht van maandag op dinsdag gelanceerd. Project Kuiper gaat daarmee concurreren met Starlink van SpaceX. De komende jaren komen er dus wéér duizenden satellieten bij. Het wordt steeds drukker rond de aarde.
Wetenschappers hebben voor het eerst een zwart gat gevonden zonder andere objecten in de buurt. Het bestaan van dit soort 'solovluchten' van zwarte gaten werd al aangenomen, maar nu is er ook daadwerkelijk een gezien.
Nederlandse overheidsorganisaties krijgen meer ruimte om kunstmatige intelligentie te gebruiken. Ze worden daarbij aangemoedigd om vooral met AI-programma's van Europese makelij te werken. "Maar dan moeten die alternatieven er wel zijn", zegt staatssecretaris Zsolt Szabó (Digitalisering) tegen NU.nl.